Krásný úsměv? Začněte od dásní!

Péče o zuby – to je celoživotní úkol, kterého je lepší se ujmout dřív nežli později. Hlavně poctivě, to už jste také jistě slyšeli. V tomhle případě ale rozhodně nejde o klišé. Zuby máme první, druhé a potom šmitec. A když pořádně, tak od základu. Ke správné péči o chrup rozhodně patří i pozornost směrem k dásním. Co dělat a co ne? Čtěte dál a hned vše zařaďte.

Nechoďte spát bez vyčištění

Není žádným tajemstvím, že zuby bychom si měli čistit nejméně dvakrát denně. I tak se ale často stává, že při únavě nebo vlivem jiných okolností jednoduše večer zapomeneme. V tu chvíli mají bakterie v našich ústech, na zubech i na dásních pré.

Hlavně poctivě

Naší ambicí není opakovat Vám to, co jste odmala slyšeli. Občas je ale třeba připomenout, aby věci nezevšedněly. Nedejte plaku čas se usadit a začít zakládat na kaz, nebo dokonce na zánět dásní, který může skončit až u paradontózy. „Čistěte zuby pečlivě, krouživými pohyby tak, abyste nepřispívali k obnažování dásní,“ radí MDDr. Martina Grebáčová, stomatoložka z kliniky Mediestetik.

Nepodceňujte nitě a mezizubní kartáčky

Tam, kam se nedostane běžný kartáček, sliny a jazyk, tam se daří bakteriím nejvíc. Malé zubní kartáčky jsou občas spíš na obtíž – nepoztrácet a dát si čas s pročištěním každé mezery. A s nití je to často spíše akrobacie než čištění. V obou případech se ale úsilí opravdu vyplatí a nejen dásně Vám poděkují.

Nehřešte na používání ústní vody

Tohle slovo mnozí z nás skutečně znají jen z reklamy. Ústní voda ale dokáže reálně Vašim zubům pomoci – čistí místa, kam jinak nedosáhneme nebo řádně nedočistíme (okolo dásní), vyrovnává pH a remineralizuje. Jde jen o to nenaletět na ty, které jsou skutečně pouze reklamním tahákem. Dr. Grebáčová doporučuje poradit se se stomatologem, který dokáže doporučit nebo i předepsat ústní vodu vhodnou pro stav Vašeho chrupu.

Jezte čerstvou zeleninu a ovoce

Kousání křupavých potravin s vlákninou – to je to, co naše zuby čistí, a tím i posiluje. Předem připravená, balená a měkká strava v tomhle ohledu není to pravé ořechové – a to zejména pro děti, jejichž zuby jsou právě ve vývoji. „Nechte své nejmenší zakousnout do čerstvých, křupavých kousků z přírody,“ dodává Dr. Grebáčová.

Vyhněte se přeslazeným věcem

Cukr znamená kyselé prostředí v dutině ústní, a tedy i prostor pro tvoření kazů. Tahle jednoduchá rovnice je dobře známá téměř každému. Jen ji dodržovat a s cukry se zbytečně nepřepočítat.

Udělejte si dvakrát ročně čas na návštěvu zubaře

I ty nejpoctivější čističi potřebují občas kontrolu a konzultaci. Zubní lékař zkontroluje stav Vašeho chrupu, odstraní zubní kámen a zanalyzuje i možná kritická místa, která by Vás mohla potrápit. Cílem je prevence, i když vrtání a trhání je odpradávna zubařovou hlavní pracovní náplní. Tak nezapomínejte, nehřešte na to, že se zuby nemáte problémy, že Vás nebolí, a zadejte si návštěvu u zubaře nejméně dvakrát ročně do kalendáře.

„Čím poctivěji a pravidelněji budete chodit, tím radostněji se Vám bude na křeslo chtít,“ uzavírá s úsměvem Dr. Grebáčová a my nemůžeme jinak než souhlasit.