3 základní typy cateringu, které možná (ne)znáte

Tak jako v každém oboru i v cateringu se postupem doby ustálilo jisté pojmosloví. Jako nezasvěcencům vám může připadat matoucí, ale nebojte se, není to nic složitého. Připravili jsme pro vás malý slovníček, který se vám bude hodit, až se pustíte do pořádání nějaké akce.

Je úplně jedno, jestli pořádáte oficiální akci nebo soukromou party. V nabídce cateringových společností se s těmito slovy nejspíš potkáte tak jako tak. Takže co si to vlastně objednáte, když v objednávce stojí koktejl, raut nebo banket?

Koktejl

Někdy také koktejlová party se vyznačuje kratší dobou konání. Většinou se pořádá dopoledne nebo odpoledne. Bývá spojena s událostmi menšího významu, jako jsou výročí organizace, vernisáže, zahájení konferencí. Hostům dává svou povahou možnost neformálně se seznámit. Bývá stanoven čas zahájení, ale hosté mohou kdykoliv přijít i odejít, proto je na vás jako na hostiteli, pohybovat se u vchodu, abyste se mohl s hosty vítat i loučit.

Obsluha se pohybuje mezi hosty a nabízí jídlo i nápoje z táců. Většinou se podávají studené pokrmy tzv. do ruky, často jsou to kanapky, jednohubky, minidezerty a jiné chuťovky. Při koktejlu se nepoužívají příbory ani talíře. Prostor není uzpůsoben pro sezení, ale bývají zde umístěny barové stolky, aby se mohli hosté volně pohybovat.

Raut

Raut můžete uspořádat v podstatě kdykoliv, nejčastěji se však pořádá odpoledne a večer. Široké je i spektrum událostí, na kterých se s rautem potkáte. Od firemních akcí až po speciální příležitosti, jako jsou oslavy narozenin, výročí nebo svatby.

Tento typ servírování se hodí pro akce, kde není prostor pro usazení všech hostů. Nicméně místa k sezení zajistěte, alespoň pro starší hosty. Vzhledem k uspořádání, je nasnadě, že ani tentokrát si hosté nebudou vybírat z menu. Jídlo si hosté sami nabírají z rautových stolů, jejichž sestavení se však řídí určitými pravidly, bývá zvykem vytvořit stůl s předkrmy, hlavními jídly a dezerty. Stoly se doplňují o nápojové, které jsou rozděleny na teplé a studené.

Tento typ servírování je nenáročný na obsluhu, nepotřebujete tedy tolik personálu, ten se stará o doplňování stolů a obsluhuje u nápojů. Případně se starají o gril či o servírování pokrmů, u kterých je třeba mít profesionála. Náročnější je na vybavení, je třeba udržet odpovídající teplotu nápojů i pokrmů.

Banket

Bankety se nejčastěji volí při významných událostech. Jedná se o velmi slavnostní akci a má pevně stanovená pravidla. Ze všech možností je nejnáročnější na přípravu i na servírování. Při pořádání banketu vás čeká mnoho práce při plánování zasedacího pořádku, uspořádání stolů a sestavování menu.

Často se s banketem setkáte při svatbách, kde se takto servíruje slavnostní oběd. Hosté sedí u stolů podle zasedacího pořádku a jídlo servírují číšníci podle předem stanoveného pořadí. I nápoje servíruje obsluha v daném pořadí. Například aperitiv se podává před usednutím ke stolu a káva až na závěr stolování.

Nevýhodou banketů je omezený pohyb hostů a tím i snížená možnost seznamování. Při plánování zasedacího pořádku musíte proto dobře složit osazenstvo u stolů a dbát na správné rozmístění jmenovek.

Tabule při takových příležitostech musí být bezchybně prostřena, proto si na pořádání banketu objednávejte kvalitní a prověřenou cateringovou společnost.

Při pořádání své akce si tedy promyslete, jak formální má být a jaký typ servírování a pokrmů vám bude vyhovovat. Není důležité, aby vaše rodinná oslava splňovala přesná pravidla etikety, ale to, abyste se dobře bavili a užili si vše podle svých představ.